Jeugd massaal op Jeugdbondshow Laren van de partij

Het was zaterdag 17 september een drukte van belang op de 36 e Jeugdbondshow in Laren. Vele auto’s met aanhangers, busjes en zelfs 2 touringcars vol kinderen en dieren begaven zich in alle vroegte naar de tentontoonstellings locatie van de Jeugdbondsshow. De dieren en hun baasjes waren klaar voor een wereldse dag. Nadat alle dieren hun plek hadden gevonden vond de officiële opening plaats. Dit jaar de eer aan Thom Laming, voorzitter van de NBS.  Na een prachtig toespraak en het verhaal van Ton en Thea Trommelduif die ook aanwezig waren, liet Laming een wereldbol zakken en hiermee was de show geopend. Maar liefst 17 keurmeesters hadden de taak alle dieren te beoordelen en de jonge eigenaren van tips te voorzien. Het unieke en het leerzame van de jeugdshow is het directe contact tussen de keurmeester en de kinderen. Ze mogen en kunnen alles vragen en hiervan wordt goed gebruik gemaakt. En zo steek je er ook nog wat van op. De keurmeesters waren na afloop onder de indruk van de kwaliteit van de ingezonden dieren. Er waren prachtige dieren bij, dat belooft wat voor de rest van het showseizoen.

Het thema 2011 was ‘Met de Jeugdshow de wereld rond’. Dit werd door middel van veel landen vlaggen, wereldbollen, kleding en het decor van het podium gestalte gegeven. Ook was van vele aanwezige rassen d.m.v. info bordjes te zien wat het land van herkomst van de dieren was. Want komt de Hollander van oorsprong wel uit Nederland? En waar komt de Rode Nieuw Zeelander vandaan en de Java kriel? Op al deze vragen was het antwoord te vinden op de Jeugdshow. Er was zelfs een quiz over gemaakt. Deze werd gewonnen door Jannik Kraaijenveld. Hij ging met een groot krentenbrood naar huis.

Het 125 jarige KleindierMagazine/Avicultura had een ontwerpwedstrijd in het kader van haar jubileum uitgeschreven. Alle ingezonden werkstukken waren te zien op de Jeugdshow. De jury bestaande uit Jan de Jong, John de Groot, Thom Laming en Bert Beugelsdijk ( voorzitter ) had de moeilijke taak de werkstukken eruit te kiezen die voldeden aan de opdracht: Kijk 25 jaar vooruit en ontwerp het konijn, kip, cavia, eend ed. van de toekomst. De winnaars waren, 3 t/m 7 jaar 1e prijs Mike Wijnen, 8 t/m 11 jaar Marcella Holmer en in de groep 12 t/m 17 jaar werd Kim van Dijk de winnares. Alle ontwerpers en alle inzenders van de Jeugdshow ontvingen van het jubilerende blad een mooie mok.

Nadat de hoofdereprijzen uitgemaakt waren was het tijd voor een stuk muzikale ontspanning. De jeugdcommissie moest immers alle predicaten en uit te geven prijzen gaan verwerken en dat is een enorme klus met een tijdsdruk. Op het podium eerst een dansoptreden van kinderen van de Fitness club in Laren, hierna was het de beurt aan de jong band ‘Spirit’ uit Vorden. Voor wie zijn energie verder nog kwijt wilde konden er in de KLN stand buttons gemaakt worden, mocht je met dier op de foto bij Willem en Martijn Hoekstra of knutselen aan de grote tafel bij Marita Veldink. Larenaar Henk Meuleman vertelde over het afschieten van raketten. De knuffeldieren van Dirk de Jong stonden uiteraard volop in de belangstelling. Vele foto’s zijn er weer geschoten.

En dan waar het om gaat, wie zijn de kampioenen van de Jeugdbondshow 2011?

Fraaiste Hoen, Koen Haverkamp met een Groninger Meeuw.

Fraaiste Dwerghoen, Mart Ebbers met een New Hampshire kriel,

Fraaiste kwartel, Jop Claasen met een Californische Kuifkwartel

Fraaiste Kalkoen, Andre Biemans met een Narrangansette kalkoen

Fraaiste Oorspronkelijke duif, Leon van Werven met een Lachduif, predicaat U

Fraaiste Oorspronkelijke watervogel, Danny Holterman met een Carolina eend.

Fraaiste Ged. Watervogel, Daphne Hermens met een Kwaker.

Fraaiste Konijn, Kimberly Breedveld met een Nederlandse hangoordwerg

Fraaiste Cavia, Anne Beltman met en rex roodbont.

Fraaiste Kleurmuis, Pieter Kraaijeveld met een kleurmuis champagne