Kleindieren in de schilderkunst ‘Kunstige portretten met pen en penseel’

Zolang de mens al kleindieren fokt zolang worden er afbeeldingen van deze dieren gemaakt. Als illustraties in boeken, als kunst voor aan de muur of om gewoon vast te leggen wat mooi is. Als standaardafbeeldingen om het ultieme fokdoel af te beelden maar ook als ereprijs voor een winnend dier. Het verzamelen van kunstige uitingen, boeken en andere aan de hobby gerelateerde zaken is voor velen onder ons dan ook een hobby binnen de hobby. Schatten die vaak verborgen blijven voor het oog van de liefhebber.

Tijdens de kleindierenshow die van 12 tot 13 november in de Braninkhal in Laren plaats vindt zullen niet alleen levende kleindieren zoals konijnen sierduiven, cavia’s en kleine knagers te bewonderen zijn, maar zal tevens een tentoonstelling worden ingericht met kleindieren schilderijen en tekeningen. Verschillende verzamelaars hebben hun medewerking toegezegd door een deel van hun collectie beschikbaar te stellen. Een 80 tal werken zullen te bewonderen zijn. Denk hierbij aan Nederlandse kunstenaars als Joh. Lentink, De gebroeders Maes, Marleen Brouwer, Peter Goossens en Jan Hatzmann maar ook aan buitenlandse schilders zoals Jacob Relovski, Max Holdenried en de “enige echte tiermahler” Werner Nordman uit Duitsland. Uit Polen hebben we prachtige werken van Adam Dobrowolski en Gregorz Siwak. De Vechthoender schilderijen van Jos Kiesbrink is werkelijk zo’n verborgen schat. Het betreft allemaal originele werken, dus geen foto’s of drukwerk.

Omdat verzamelaars nu immers verzamelen geven we een mooie fullcolour catalogus uit te geven met alle tentoongestelde werken en een biografie van de schilders. Deze zal in een beperkte eenmalige genummerde oplage te koop zijn op de show van Pels en Pluim in Laren, Braninkhal, Verwoldeseweg 16 Laren. De show is geopend: zaterdag 12 november 10.00 uur – 17.00 uur en zondag 13 november van 10.00 uur – 16.30 uur.